Talentontwikkeling

Met het programma Talentontwikkeling richt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zich op het ontdekken en stimuleren van nieuwe en gevestigde talenten. Op deze pagina leest u meer over de resultaten van dit programma.

Per jaar is er één aanvraagronde. Klik hier voor de geselecteerde makers en ontwerpers van de afgelopen jaren.

Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijze van het programma Talentontwikkeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief.

contact

Mail het projectteam Talentontwikkeling:
Marieke Ladru
Sharvin Ramjan
Carlijn Limburg

facebook

<
Talentontwikkeling

Deelregeling Talentontwikkeling → Talentontwikkeling

Eric Schrijver

€ 25.000

Eric Schrijver (Amsterdam, 1984) behaalde in 2013 zijn master Grafisch ontwerp aan KASK in Gent. Als grafisch ontwerper, software ontwikkelaar en auteur voegt hij zich niet naar een veranderend technologisch en sociaal landschap, maar speelt hij een actieve rol in de vormgeving ervan. Eric ontwikkelt hybrid publishing workflows waar een ontwerp voor scherm en voor print binnen éénzelfde proces wordt uitgewerkt. Hierbij werkt hij vaak samen met de Brusselse ontwerpcaravaan Open Source Publishing. Eric heeft over de hele wereld workshops gegeven en is docent aan de KABK, Den Haag. Hij dirigeert het blog 'I like tight pants and mathematics' dat ontwerpers en kunstenaars motiveert om zich te verdiepen in de cultuur van computerprogrammeurs.

De beurs voor talentonwikkeling stelt Eric in staat de publicatie 'Legal Advice voor Artists' te maken: een tegendraadse gids in het auteursrecht. LAfA biedt stelt kunstenaars in staat de paradoxen van hedendaags intellectueel eigendom te navigeren. Voor kunstenaars en ontwerpers is auteursrecht namelijk een tweesnijdend zwaard: het vergroot in potentie de mogelijkheden om eigen werk te exploiteren, maar tegelijkertijd vergroot het de kans dat het werk inbreuk maakt op de rechten van een ander. LAfA bekijkt de basisparameters van het auteursrecht: Wie krijgt het? Waarvoor? Hoe? En voor hoe lang? Het onderzoekt de onderliggende concepten, zoals auteurschap en de originele expressie. Dan: hoe werkt het auteursrecht in verschillende media? En wat gebeurt er wanneer een werk vertaald wordt naar een nieuw medium? En hoe verhoudt het auteursrecht zich tot morele rechten, portretrecht, handelsmerken, patenten?

LAfA wil kunstenaars niet alleen het auteursrecht doen begrijpen, maar ze ook een stem teruggeven in het debat rond de wettelijke randvoorwaarden van hun eigen beroep. Tenslotte aarzelen noch politici noch de media industrie om de figuur van de kunstenaar in te zetten binnen een discours dat om een strenger auteursrecht roept. Zelfs culturele instellingen kunnen zich tegen kunstenaars en het publiek keren door onrechtmatig auteursrecht te claimen over werk in hun collecties. LAfA wil gereedschap zijn voor kunstenaars die zich het intellectueel eigendomsrecht eigen willen maken, en die zelf hun antwoorden willen formuleren op de vragen waarvoor het auteursrecht ons vandaag stelt. Daarnaast is LAfA zelf een wettelijk experiment: de publicatie is geillustreerd met beelden waarvan de wettelijke status wordt gecontesteerd.

website

ericschrijver.nl