Talentontwikkeling

Met het programma Talentontwikkeling richt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zich op het ontdekken en stimuleren van nieuwe en gevestigde talenten. Op deze pagina leest u meer over de resultaten van dit programma.

Per jaar is er één aanvraagronde. Klik hier voor de geselecteerde makers en ontwerpers van de afgelopen jaren.

Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijze van het programma Talentontwikkeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief.

contact

Mail het projectteam Talentontwikkeling:
Marieke Ladru
Sharvin Ramjan
Carlijn Limburg

facebook

<
Talentontwikkeling

Deelregeling Talentontwikkeling → Talentontwikkeling

Gabriel Ann Maher

€ 25.000

Gabriel Ann Maher behaalde in 2014 zijn Master in Social Design aan de Design Academy Eindhoven. Met een achtergrond in interieurarchitectuur en ontwerp-educatie, is zijn praktijk met name gericht op de relatie tussen het lichaam en structuur, en objecten en systemen. Zijn methodologie is het creëren van situaties waar onderzoek en ontwerp samenkomen in performance. Het bevragen van de ontwerppraktijk vanuit 'queer' en feministische perspectieven is een centrale benadering geworden. Deze methodologie stelt een alternatieve positie voor de ontwerp praktijk voor; “To De___SIGN, which has become a working method and an action. As designers, we are essentially makers of meaning, we help to establish SIGNifications. To De___SIGN is to search for and pull apart complex systems of signs and meanings imbedded in any manner of things; Humans, objects, clothing, space. This process is a deconstruction. The De____sign(er) acknowledges that we must see beyond design as object and understand it fully within a system of representation. This system is the media, of which design is inseparable. This system becomes the framework of a social design practice.”

De focus binnen dit kader begint specifiek met een kritische link tussen ontwerp en genderidentiteit en baant vanuit dit startpunt een weg naar bredere kritische thema's. De ontwerpindustrie is de voornaamste producent van cultureel kapitaal en heeft grote invloed op de manier waarop we onze identiteit construeren, waarnemen en vormgeven. Genderidentiteit in ontwerp is een onderwerp dat beperkt en conservatief blijft binnen het denken over ontwerp, de praktijk en de theorie. Terwijl, cultureel, benaderingen van gender identiteit geradicaliseerd en gediversifieerd zijn. Dit is een belangrijke culturele verschuiving. Daarom is het belangrijk dat de passieve houding van de ontwerp industrie ten opzichte van dit onderwerp moet verschuiven.

Het doel van deze methodologie is om onderzoek actief, tastbaar en toegankelijk te maken op diverse niveaus: publiek, institutioneel en in de praktijk gebaseerd. Onderzoek wordt niet alleen geschreven, maar wordt verbeeld, opgevoerd, tastbaar gemaakt, participatief en in samenwerking met anderen gerealiseerd. Door met name te focussen op visuele en culturele analyse verkent Maher in samenwerking met anderen de relatie tussen het lichaam en identiteit binnen informatie systemen. De componenten om deze methodologie te ontwikkelen zijn: 1. Technologieën voor verleidelijke kritiek; 2. Strategieën voor academisch entertainment; 3. Kritische tools voor het dialoog.

website

www.gabrielannmaher.com