Talentontwikkeling

Met het programma Talentontwikkeling richt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zich op het ontdekken en stimuleren van nieuwe en gevestigde talenten. Op deze pagina leest u meer over de resultaten van dit programma.

Per jaar is er één aanvraagronde. Klik hier voor de geselecteerde makers en ontwerpers van de afgelopen jaren.

Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijze van het programma Talentontwikkeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief.

contact

Mail het projectteam Talentontwikkeling:
Marieke Ladru
Sharvin Ramjan
Carlijn Limburg

facebook

<
Talentontwikkeling

Deelregeling Talentontwikkeling → Talentontwikkeling

Marjanne van Helvert

€ 25.000

Marjanne van Helvert is textielontwerper, onderzoeker en schrijver. Ze behaalde een Master in Culturele Studies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in 2007, en een Bachelor in Textiel Ontwerp aan de Rietveld Academie in 2013. Ze verkent de dynamiek tussen ontwerptheorie en praktijk en is met name geïnteresseerd in de relatie tussen ethiek en esthetiek in ontwerp, DIY-praktijken, modernisme en antimodernisme en 'gender politics'. In 2014 werd ze genomineerd voor de Simon Mari Pruys Prijs voor design kritiek met haar duurzame ontwerp manifest 'Dirty Design'.
In 2015 was ze artist in residence bij Villa Waldberta in München. Daar begon ze aan 'Dirty Clothes', een collectie met uniseks kleding gemaakt van gebruikte kleding. Het doel van deze collectie was te onderzoeken of de esthetiek van hergebruikt textiel geëxploiteerd kan worden in alledaagse kleding. Elk stuk is uniek en bestaat uit zowel overgebleven als tweedehands materialen, dit vergt kostbaar handwerk. Om te voorkomen dat deze collectie exclusief wordt en alleen toegankelijk voor diegenen die het kunnen betalen, zal Van Helvert een magazine uitgeven waarin alle patronen en instructies opgenomen zijn zodat mensen deze zelf kunnen maken. Het wordt een experiment dat mode fotografie, patronen en instructies zal combineren met essays over de mode industrie, de rol van DIY productie in het heden en verleden en de invloed van geslachtsnormen in de mode.
Haar projecten zijn een queeste naar de rol van de idealistische hedendaagse ontwerper. Wat betekent het om een ontwerper te zijn in een wereld met te veel spullen? Bestaat goed, verantwoord ontwerp? Kunnen ontwerpers verandering teweegbrengen?

website

www.dirty-design.net