Talentontwikkeling

Met het programma Talentontwikkeling richt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zich op het ontdekken en stimuleren van nieuwe en gevestigde talenten. Op deze pagina leest u meer over de resultaten van dit programma.

Per jaar is er één aanvraagronde. Klik hier voor de geselecteerde makers en ontwerpers van de afgelopen jaren.

Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijze van het programma Talentontwikkeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief.

contact

Mail het projectteam Talentontwikkeling:
Marieke Ladru
Sharvin Ramjan
Carlijn Limburg

facebook

<
Talentontwikkeling
  • Nicky Assmann - The Abysses of the Scorching Sun

Deelregeling Talentontwikkeling → Open oproep

Nicky Assmann - The Abysses of the Scorching Sun

Nicky Assmann

€ 25.000

Het immateriële en ongrijpbare karakter van licht, kleur en beweging vormen het vertrekpunt van kunstenaar Nicky Assmann. In haar ruimtelijke installaties tracht zij onze waarneming op scherp te zetten. Assmann is van plan om de komende jaren te werken aan een land art installatie, waarin thema's als: zon, licht, lichtbreking, kinetica/beweging, kleur en zonne-energie samenkomen. Tijdens een residentie bij Werktank in Leuven gaat Assmann een eerste stap zetten in dit traject. Zij kan hiervoor gebruik maken van het netwerk van engineers, mechanica en elektronica ontwikkelaars verbonden aan het platform. Een van de hoofddoelen is om de installatie zelfvoorzienend te maken, zodat deze net als een perpetuum mobile, in beweging blijft. Hiervoor beoogt Assmann contact te leggen met Ouarzazate Solar Power Station in Marokko. Andere partners die zullen bijdragen aan het project zijn Wood Street Galleries in Pittsburgh en Human Condition Labs Art Program in New York.

Nicky Assmann over de resultaten van deze toekenning
Uit deze subsidie is na een zorgvuldig research traject een eerste werk voortgekomen in een langer durend onderzoek naar kinetische land art kunst. In haar nieuwe kinetische lichtinstallatie 'The Abysses of the Scorching Sun' verwijst Nicky Assmann naar de aarde en de zon als een perpetuum mobile, het verstrijken van de tijd, het eindige en de oneindigheid, de opwarming van de aarde en het veranderende klimaat, hoe wij als mensheid deel uitmaken van dit aardse bestaan, en hoe toevallig en kortstondig dat bestaan is, vergeleken met de kosmos. In deze creatie was de kunstenares geïnspireerd door het vroege werk van lichtkunst pioneer Thomas Wilfred, en zet ze haar onderzoek voort naar de realisatie van een toekomstige kunstinstallatie op zonne-energie, geplaatst in de woestijn.
'The Abysses of the Scorching Sun' is een lichtmachine, die zich naar de zon richt en haar baan volgt met behulp van een zonnetracer. Haar telescoop volgt de weg van het licht en beweegt zich langzaam en haast onzichtbaar, gedurende de dag. De machine baseert zich op het concept van een zonnewijzer, maar in plaats van de tijd aan te geven kaatst ze licht terug naar de zon. Het licht reist door een set lenzen, gekleurde wielen en spiegelkegels voordat het zijn stralen op de witte wanden van de ruimte projecteert. De beelden bewegen zich door de ruimte, terwijl de installatie de zon volgt. De verschillende cycli van de bewegende wielen en kegels leiden tot een steeds veranderende prismatische visuele output, die doet denken aan het oog van een storm. Het is de kalmte voor de storm, het moment voorafgaand aan het bereiken van een staat van entropie.

Research & concept: Nicky Assmann
Geluidscompositie: Joris Strijbos
Realisatie: Nicky Assmann, Jeroen Molenaar, Spectro Productions, Joris Strijbos, Daan Johan, Dieter
Vandoren, Christian Friedrich, Joep de Jong, Joris Rockx
Coproductie: Werktank / Met de steun van het Nederlandse Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
en de Vlaamse overheid

website

nickyassmann.net