Talentontwikkeling

Met het programma Talentontwikkeling richt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zich op het ontdekken en stimuleren van nieuwe en gevestigde talenten. Op deze pagina leest u meer over de resultaten van dit programma.

Per jaar is er één aanvraagronde. Klik hier voor de geselecteerde makers en ontwerpers van de afgelopen jaren.

Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijze van het programma Talentontwikkeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief.

contact

Mail het projectteam Talentontwikkeling:
Marieke Ladru
Sharvin Ramjan
Carlijn Limburg

facebook

<
Talentontwikkeling

Deelregeling Talentontwikkeling → Talentontwikkeling

Renee Verhoeven

€ 25.000

In haar werk als ontwerper en onderzoeker gaat de interesse van Renee Verhoeven uit naar de alledaagse realiteit van technologie in een staat van flux en transitie, gedaantewisseling of magische materialen. Ze werkt graag interdisciplinair omdat technologie verschillende disciplines binnen de ontwerppraktijk samenbrengt. Met haar projecten heeft ze onder andere nieuwe productieprocessen verkend evenals materiële wetenschappen, speculatieve economie en veiligheidsprotocollen.

In 2014 behaalde Verhoeven de master Productvormgeving aan de Royal College of Arts in Londen met het project 'ID Protocol'. Ze ontwikkelt dit project de komende tijd verder. ID Protocol gaat over de fysieke aard van digitale veiligheidsprotocollen en hoe beveiliging verankerd is in het dagelijks leven, en uiteindelijk wil ze de plek ervan binnen de cultuur definiëren.

Door mnemonische technieken te combineren met bestaande veiligheidssystemen verkent ze met dit project alternatieve beveilingsprotocollen met aan de basis van het systeem het menselijk geheugen. Door de materialiteit van digitale beveiliging te onderzoeken door middel van zintuiglijke stimuli in beveiligingsprotocollen te verwerken stelt dit project een op de individu gerichte loginmethode voor die op maat gemaakt is voor het geheugen van de desbetreffende persoon. Ze heeft zich laten inspireren door de capaciteit van het geheugen om paden en bizarre scenario's of interacties te herinneren in plaats van een reeks willekeurige karakters die normaliter worden voorgesteld voor sterke wachtwoorden. Deze capaciteit lijkt geïntensiveerd te worden door de externalisering van het menselijke geheugen naar het internet en de noodzaak om gigantische hoeveelheden informatie te verwerken.

Haar onderzoeksonderwerpen vallen binnen het veld van digitale beveiliging en cognitieve wetenschappen. Onderwerpen zijn onder andere: de materialiteit van beveiliging, digitale identiteit en concepten van kennis en geheugen. Veilig zijn en je veilig voelen zijn twee verschillende dingen en wellicht is het zinnig om te zoeken naar nieuwe narratieven om online veiligheid in het dagelijks leven te verankeren. Verhoeven wil in de loop van het project investeren in het verbeteren van haar vaardigheden op het gebied van software ontwikkeling en het begrijpen van cryptografie. Tevens wil zij haar onderzoek naar het concept van digitale identiteit voortzetten.

website

www.reneeverhoeven.nl