Talentontwikkeling

Met het programma Talentontwikkeling richt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zich op het ontdekken en stimuleren van nieuwe en gevestigde talenten. Op deze pagina leest u meer over de resultaten van dit programma.

Per jaar is er één aanvraagronde. Klik hier voor de geselecteerde makers en ontwerpers van de afgelopen jaren.

Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijze van het programma Talentontwikkeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief.

contact

Mail het projectteam Talentontwikkeling:
Marieke Ladru
Sharvin Ramjan
Carlijn Limburg

facebook

<
Talentontwikkeling

Deelregeling Talentontwikkeling → Talentontwikkeling

Roos Meerman

€ 25.000

Roos Meerman studeerde af aan ArtEZ in Arnhem, afdeling Product Design. Ze is geïnteresseerd in de relatie tussen wetenschap en ontwerp. Het afgelopen jaar heeft Roos Meerman met name aan het onderzoek 'Aera Fabrica' gewerkt, onder andere in een open laboratorium van Het Nieuwe Instituut. Ze werkte daar aan een onderzoek naar de 3D printer als maker van halffabricaten. Ze ging daarvoor op zoek naar de opschaalbaarheid van de techniek, de eigenschappen van PLA en het ontdekken van nieuwe vormen en toepassingen.

Door onderzoekers, ontwerpers en de bezoekers uit te nodigen in haar lab, openden zich deuren naar nieuwe onderzoeksrichtingen en toepassingen voor haar project. Daarnaast ontstonden er nieuwe vragen: Over de bescherming van ideeën; over haar rol in een proces dat van experiment naar toepassing gaat; hoe ze zelf haar eigen studio op moet zetten en hoe ze haar onderzoek moet presenteren aan de buitenwereld. De fundamentele eigenschappen van materiaalonderzoek spreken Meerman aan. Ze hoopt een onderzoekslaboratorium op te zetten waarin de kruisbestuivingen tussen wetenschap, techniek en design resulteren in nieuwe “uitvindingen”. Aan de verwoording van deze werkwijze werkt ze samen met Gert Staal in een publicatie over het fellowship die uitgegeven zal worden door het HNI. In haar studio in Arnhem werkt ze aan nieuwe onderzoeksonderwerpen: het vacuüm en statische elektriciteit. Ze gaat op zoek naar interessante eigenschappen van deze natuurlijke krachten.
Voor een aantal projecten werkt Meerman samen met KunstLAB Arnhem. In samenwerking met deze experimenteer-studio bouwt ze momenteel aan een organisatie die de zakelijke en commerciële belangen van hun (en in de toekomst ook andere) studio's zal behartigen: Art Officials. Het doel van dit label is tweeledig: Enerzijds moet het experimenten valoriseren en omzetten naar toegepaste producten, zoals met het project 'Tactile Orchestra'. Hierbij wordt de transitie gemaakt van een interactieve kunstinstallatie naar een toegepast product voor de zorg. Anderzijds is het doel te functioneren als een multidisciplinair collectief dat projecten ontwikkelt en opdrachten van derden uitvoert. De brug tussen experiment en toegepast product moet hiermee nog steviger en duurzamer worden.

website

roosmeerman.com