<
toekenningen

Deelregeling Internationalisering → Open oproep 2 fase 2

One Square Meter Berber

Mina Abouzahra, Nina Mohammad-Galbert

€ 50.000

Met het project 'One Square Meter Berber' streven Mina Abouzahra (NL) en Nina Mohammad-Galbert (MA) naar een meer inclusieve keten in de handelspraktijk van berbertaptijen. Het ontwerptalent, de creativiteit en de ambachtstechnieken van de vrouwelijke wevers staat hierin centraal. Een van de doelen van het project is de positie van de vrouwelijke wevers binnen de industrie te versterken.

In het vooronderzoek hebben Abouzahra en Mohammad-Galbert de volledige productieketen van de tapijten onderzocht en gesproken met herders, wol verkopers, wevers, bemiddelaars en handelaren. Hieruit kwam naar voren dat allen stellen dat er te weinig waardering is voor de wevers en dat hierdoor eeuwenoude tradities en ambachten verdwijnen. Het ambacht wordt normaal gesproken overgebracht op de nieuwe generatie, van moeder op dochter, maar jongeren kiezen liever voor ander werk in de stad.

In de vervolgfase benaderen Abouzahra en Mohammad-Galbert 4 weefcoöperaties in Marokko in verschillende regio's in Marmoucha, Ain Leuh en Taznakht. Elk met eigen verhalen, motieven en technieken. Coöperaties werken onafhankelijk en hebben een groot potentieel om de traditie van het weven en knopen levend te houden. Ze vragen de Amazigh-vrouwen om een 'zelfportret' van 1 vierkante meter te maken. Hun zelfportret op een vierkante meter Berbertapijt is een daad van vrije zelfexpressie. Bij elk collectief is een Nederlandse ontwerper betrokken om in een vijfdaagse workshop de traditionele ambacht te leren en samen met de wevers ontwerpideeën uit te wisselen. De ontwerpers zijn: Bertjan Pot, Wieki Somers, Amie Dicke en Mattijs van Bergen.

Het team presenteert het resultaat, onder andere tijdens de hedendaagse Afrikaanse kunstbeurs 1-54 in het historische Palais Bahia in Marrakech (februari 2020). De presentatie toont een intercultureel beeld van artistieke eenvoud, waarin het oude weefambacht overheerst en dat een blik toont op de toekomst.

Meer informatie over fase 1

website

www.onesquaremeterberber.com