<
toekenningen

Regeling Internationalisering → Open oproep fase 3

QANAT: A Training for The Not Yet

Studio Jeanneworks & LE 18

€ 20.000

'QANAT: A Training for The Not Yet' is een onderzoeksprogramma rondom de politiek en poëzie van water. Samen met de lokale gemeenschap in Marrakech ging een interdisciplinaire groep van ontwerpers en makers op zoek naar collectieve ideeën, geïnspireerd op tradities, herinneringen en verlangens, over hoe te leren van én mee te denken met de waterinfrastructuur van de stad, om deze infrastructuur te kunnen behouden en het participatieproces e te stimuleren. De samenwerking vindt plaats binnen het kader van de meerjarige projecten 'QANAT' van LE 18 (MA) en 'Training for The Not Yet' van Jeanne van Heeswijk (NL), en met steun van de Dar Bellarj Foundation (MA) in het kader van 'Ateliers Collectifs'.

Deze follow-up fase richt zich op het breder verspreiden van de resultaten en het openen van nieuwe ruimtes voor dialoog in Marokko en daarbuiten. Om te beginnen via drie reagerende programma's vanuit drie locaties: Charita (in Marrakech), Makhazin (in Rotterdam) en Suspended Roots (in Ramallah). De programma's bestaan uit een combinatie van installaties, interventies in de openbare ruimte, performances, radio- en onlinegesprekken en filmvertoningen, met als doel het stimuleren van de dialoog rondom enkele kernvragen die naar voren kwamen binnen 'QANAT'. Onderzocht worden o.a. processen om het collectieve geheugen te activeren om het archief te dekoloniseren, manieren van verzet tegen water- en landroof, vormen van contextueel feminisme, en vormen van wederzijdse zorg tussen stedelijke en peri-urbane gebieden. Naast dit uitgebreide programma werkt het team ook aan de release van een nieuw nummer van de tijdschriften 'Q-zine' en 'Chergui', uitgegeven door LE 18.

Partners in deze fase zijn onder meer: Gemaal op Zuid, Bureau Postjesweg, Afrikaanderwijk Coöperatie, Mahal Art Space, Om Sleiman Community Farm, Sakakini Cultural Center, École Nationale d'Architecture Marrakech, Khial Nkhel, MACAAL en Mahattat Radio.

website

www.jeanneworks.net