<
toekenningen

Deelregeling Architectuur → Onderzoek

The Multisensory Museum

Van Abbemuseum

€ 40.000

Het Van Abbemuseum stelt dat architectuur zich moet ontdoen van haar eenzijdige beschouwing van toegankelijkheid en visuele bias. De aanvrager is van mening dat dit leidt tot een architectuur waarvan de esthetische ruimtebeleving exclusief voorbehouden blijft tot de "gemiddelde mens". Ze start daarom een ontwerpend onderzoek naar hoe architectuur zich meer kan ontwikkelen richting een multisensoriële architectuur en bij kan dragen aan een inclusieve samenleving. De aanvrager zet het ontwerpend onderzoek in als een codesign proces, waarbij ze de dialoog stimuleert tussen verschillende ervaringsdeskundigen, interieurarchitecten en andere ontwerpers. Tijdens de startfase is reeds een eerste ruimte ingericht als proefopstelling. Met dit project gaat de aanvrager op basis van de opgedane kennis in een inclusief ontwerpproces stappen. Dit moet leiden tot interieuroplossingen die eerst in een proefopstelling en later in het gehele collectiegebouw worden toegepast om het museum steeds toegankelijker te maken voor iedereen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met architect Peter-Willem Vermeersch, professor Ann Heylighen en ontwerper Tomas Dirrix.

website

www.vanabbemuseum.nl