Urbanisatie

In het kennisdossier Urbanisatie vindt u de kennis die is opgedaan in projecten op het gebied van verstedelijkingsvraagstukken, ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijzen van het programma Innovatieve Vormen van Opdrachtgeversschap en het Ontwerpprogramma Erfgoed & Ruimte, dat het Stimuleringsfonds uitvoert in het kader van de Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp 2017-2020. Of over de afgeronde programma's Stad en Regio en Stedelijke Transformaties.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de speciale nieuwsbrief over urbanisatie, die het fonds enkele keren per jaar verstuurd.

contact

Mail het projectteam Urbanisatie:
Maarten Tas
Dominique Geelen
Nazanin Hedayati (stadslabs)
of bel: +31 (0) 10 4361600

<
Urbanisatie

Stadslab Luchtkwaliteit (Rotterdam) | klimaatadaptatie en energie

13 oktober 2017

Annemarie Piscaer in het dagelijks leven ontwerper en laat Pieter van der Wielen zien hoe met mos, naaldbomen en watersproeiers een experiment midden in de stad is opgezet om fijnstof af te vangen. Ook werkt ze aan een project om van al het opgevangen fijnstof keramiek te maken. Binnen het thema 'Klimaatadaptatie en Energie' is Stadslab Luchtkwaliteit in Rotterdam een mooi voorbeeld van inventieve experimenten om een van de meest vervuilde straten van Nederland gezonder te krijgen.

VR video
Annemarie Piscaer is in het dagelijks leven ontwerper en laat Pieter van der Wielen zien hoe met mos, naaldbomen en watersproeiers een experiment midden in de stad is opgezet om fijnstof af te vangen. Ook werkt ze aan een project om van al het opgevangen fijnstof keramiek te maken.

Speel de YouTube video hieronder af en swipe of draai je mobiele apparaat rond om de volledige omgeving te zien.


  • podcast
    In deze podcast gaan we met haar nog wat dieper in op dit project: wat heeft het haar met name geleerd en wat kunnen wij daar dan weer van opsteken? Annemarie heeft als duurzame ontwerper jarenlange ervaring opgedaan en richt zich nu op (fijn)stof. Zo is ze nu beland bij het Stadslab in Rotterdam met de uitdaging om van het fijnstof rondom drukke wegen een nieuw materiaal te maken. Aan de basis ligt het idee van circulaire economie: afval bestaat niet en alles kan ingezet worden voor iets nieuws. De proefopstelling in Rotterdam toont verschillende manieren om fijnstof op te vangen of in te capselen, wat indirect de luchtkwaliteit, de temperatuur en de beleving van weggebruikers verbetert. Naast subsidie wordt ook veel expertise uit allerlei hoeken gebruikt om deze opstelling te maken en in de toekomst op te schalen. Juist door het delen van die expertise levert het de gemeente ook nieuwe kennis op.

  • Deze ProeftuinNL podcast is gemaakt in 2017 door de VPRO. Dit is in samenwerking met Het NoordZuiden en in opdracht van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

    Foto bovenaan: tijdens de derde ProeftuinNL bijeenkomst op 26 oktober 2017 in het Energiehuis in Dordrecht. Door Maarten van Haaff.