Zorg

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie houdt zich al lange tijd bezig met het thema zorg. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit van de zorg- en leefomgeving door de inzet van ontwerpers. Op deze pagina vindt u de opgedane kennis uit ondersteunde projecten. Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijzen van het programma Zorghuisvesting.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de speciale nieuwsbrief over zorg, die het fonds enkele keren per jaar verstuurd.

contact

Mail het projectteam Zorg:
Jetske van Oosten
Nazanin Hedayati
of bel: +31 (0) 10 4361600

<
Zorg

25 okt: Embassy of Health Conference

21 oktober 2019

U CREATE, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Philips, Máxima Medisch Centrum, Waag en Dutch Design Foundation organiseren vrijdag 25 oktober de conferentie Embassy of Health. In het programma wordt dieper ingegaan op de thema's van deze Embassy door (inter)nationale sprekers, ontwerpers en jong talent. Met de tentoonstelling 'Chronic Health: It's only human?' toont de Embassy of Health de kracht van design bij de transities in de zorg. De opening wordt verzorgd door Het verdrietfestival.

programma:
11.00 - 13.00 Thematour (optioneel) langs de Embassy of Health en daaraan gerelateerde DDW deelnemers + bezoek aan DDW highlights op Strijp-S
14.00 - 14.30 Ontvangst
14.30 - 16.30 Embassy Theme Conference
16.30 - 18.00 Netwerkborrel (optioneel)

Meld je hier aan

Lang en gelukkig leven: hoe kunnen we dat waarmaken in de toekomst? We worden steeds ouder en de manier waarop we dat willen doen, vraagt om meer en andere zorg. Technologisch is er anno 2019 van alles mogelijk. In theorie kunnen we voor vrijwel iedere aandoening een pil, chip of nieuw lichaamsdeel ontwikkelen. En veel procedures worden al efficiënter uitgevoerd door robots dan door mensen. Maar worden we daar wel zo blij van? Om samen de kwaliteit van de 'nieuwe zorg' te bepalen, helpt het om de toekomst te kunnen verbeelden. Dat is waar ontwerpers in uitblinken. Laten we hun ontwerpkracht gebruiken bij het zoeken naar een nieuwe balans tussen technologie en natuur, tussen perfectie en imperfectie, tussen formele en informele zorg.

Reon Brand (Principal Design Researcher) neemt ons mee in zijn reflectie op toekomstige veranderingen, waarin de relatie tussen mens en ons ecosysteem centraal staat. In zijn keynote geeft hij ons daarnaast inspiratie over innovatie en design voor de toekomst, en bevraagt hij ons kritisch over de huidige benaderingen en of deze nog volstaan voor onze toekomst.

Gastheer Lex Bohlmeijer gaat in gesprek met Marlies Bongers (gynaecoloog Máxima MC), Joanneke Weerdmeester (onderzoeker Radboud Universiteit) en Lisa Mandemaker (speculatief ontwerper) over veranderende technologische mogelijkheden in de zorg, en de rol die ontwerpers hierin vervullen. Blijven we zoeken naar nieuwe technologische zorgoplossingen? Of zetten we in op meer ruimte voor de kwetsbaarheid van de mens?

In een tweede tafelgesprek gaan Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut), Gijsbert van Herk (directeur Humanitas), Frank Kolkman (speculatief ontwerper) en Joost van Wijmen (ontwerper) in gesprek over toekomstige systemen. Gemeente, zorgprofessionals, burgers, buurtteams, mantelzorgers – staan samen voor de opdracht om het gezondheidsstelsel menselijk en future proof te maken. Dit vraagt om nieuwe samenwerkingsvormen. Welke (ontwerp) criteria en spelregels kunnen we creëren om bewegingsruimte te krijgen om dingen echt anders te kunnen doen?

De opening van de conferetie zal worden verzorgd door het Verdrietfestival met o.a. Christina Fischer, Lucas Devroe en Margreet Sweerts.