Zorg

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie houdt zich al lange tijd bezig met het thema zorg. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit van de zorg- en leefomgeving door de inzet van ontwerpers. Op deze pagina vindt u de opgedane kennis uit ondersteunde projecten. Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijzen van het programma Zorghuisvesting.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de speciale nieuwsbrief over zorg, die het fonds enkele keren per jaar verstuurd.

contact

Mail het projectteam Zorg:
Jetske van Oosten
Nazanin Hedayati
of bel: +31 (0) 10 4361600

<
Zorg

27 nov: Een nieuwe generatie ouderen(zorg)

14 november 2019

Hoe ziet de zorg voor de nieuwe generatie ouderen eruit? Tijdens de conferentie 'Een nieuwe generatie ouderen(zorg)', op woensdag 27 november, laten ontwerpers inspirerende voorbeelden zien en organiseert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in samenwerking met U CREATE en Waag een tweetal workshops. De praktijksessie 'eHealth makkelijk in gebruik' en de werksessie 'Designing a Community of Care' met onder andere Jetske van Oosten (Stimuleringsfonds), Paulien Melis (Waag) en Gjilke Keuning (U CREATE).

Het Stimuleringsfonds presenteert tijdens de conferentie een expositie met de ondersteunde projecten De Eendagszaak van Cascoland, de KlusPlus (foto bovenaan) van social designers Manon van Hoeckel en Nicky Liebregts, Nieuw Waldeck door od205sl, ENCOUNTER #6 van Joost van Wijmen, Make Health van Waag en Upclose and Personal door Gortemaker Algra Feenstra architects en Waag.

praktijksessie: eHealth makkelijk in gebruik
In hoeverre zijn ouderen in staat om gebruik te maken van de nieuwe technologische mogelijkheden? Biedt de technologie ook ondersteuning waar ouderen behoefte aan hebben? In deze interactieve sessie ontdekken we met elkaar nieuwe technologische toepassingen voor ouderen binnen én buiten de woning, maar vooral ook nieuwe manieren om ouderen te betrekken in het ontwerp en in de implementatie ervan.
Judit Gaasbeek Janzen en Marjan Ketner van od205sl nemen deelnemers van de sessie mee naar de wijk Waldeck in Den Haag waar zij samen ouderen (55+), sociaal ondernemers en overheid een collaboratief ontwerpproces doorliepen richting een toegankelijke en veilige openbare ruimte. Aan de hand van eHealth toepassing ZELFIE, ontdekken deelnemers vervolgens hoe kwetsbare ouderen (80+) actief betrokken kunnen worden bij innovaties. Dit samenwerkingsproject tussen Waag, het OLVG en het UMCG resulteerde in een digitaal ondersteuningsmiddel om het revalidatieproces na een heupoperatie te ondersteunen.

  • 'Nieuw Waldeck' door Bureau od205 stedenbouw + landschap


  • interactieve werksessie: De toekomst van de ouderenzorg: Designing a Community of Care
    Hoe betrekken we de ouderen van vandaag en morgen? Hoe benutten we hun talenten? En hoe komen we met elkaar tot een 'community of care'? Social designers Manon van Hoeckel en Nicky Liebregts ontwikkelden samen met Stichting Humanitas en de gemeente Rotterdam een aanpak om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden door hen vanuit hun eigen talent actief in te zetten voor de maatschappij. De 'Klusplus' biedt een dienst waarin het talent en de motivatie van de ouderen worden omgezet naar op maat gemaakte 'beroepen'. In deze sessie wordt de toekomst van de ouderenzorg onderzocht. Deelnemers gaan samen aan de slag met ontwerpmethoden uit de creatieve industrie, die ons gaan helpen handvatten te krijgen. Met Gjilke Keuning (U CREATE) en Jetske van Oosten (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie)

    luister ook...
    In de podcast serie Designing a Community of Care praten Jetske van Oosten (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie) en Piet-Hein Peeters (gastredacteur Zorg + Welzijn) met Gijsbert van Herk (Stichting Humanitas) en Ronald van Dijk (woningcorporatie Rochdale) die betrokken zijn bij de projecten Klusplus en de Eendagszaak over de inzet van ontwerpkracht bij de transitie van zorg.

  • Bekijk hier het programma van de conferentie 'Een nieuwe generatie ouderen(zorg)'.