Zorg

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie houdt zich al lange tijd bezig met het thema zorg. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit van de zorg- en leefomgeving door de inzet van ontwerpers. Op deze pagina vindt u de opgedane kennis uit ondersteunde projecten.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de speciale nieuwsbrief over zorg, die het fonds enkele keren per jaar verstuurd.

contact

Mail team Zorg via:
Nazanin Hedayati
of bel: +31 (0) 10 4361600

<
Zorg

De Praatpaal | Anne van Abkoude & Marc Andrews

team

06 juli 2017

De gele praatpaal langs de snelweg, ken je hem nog? Dit jaar haalt de ANWB 3300 praatpalen weg. Anne van Abkoude en Marc Andrews geven de 'paal voor pech onderweg' een tweede leven: voor de oudere generatie, die het icoon uit de jaren 60 als geen ander herkent.

Dat de praatpaal inderdaad onderdeel is van het collectieve geheugen bleek toen de ontwerpers dit testen in een panel met ouderen. Van Abkoude en Andrews stellen voor de gele praatpaal in te zitten in het straatbeeld. Voor ouderen en mensen met beginnende dementie die een ommetje maken - meestal zonder mobiele telefoon - kunnen ze een gevoel van veiligheid creëren. Mocht je even de weg kwijt zijn of in de war raken, wordt je met één druk op de knop verbonden met bijvoorbeeld de zorginstelling in de wijk. 'Naast het bieden van een herkenningspunt en een veilig gevoel, zorgt de praatpaal ook voor meer zichtbaarheid en openheid rondom mensen met dementie in de samenleving', stellen de ontwerpers.

Beeld: Sofie van Greevenbroek

  • Marc Andrews test met bewoners van een zorg-woonhuis de associaties bij de gele praatpaal.

  • In het onderzoekstraject werken de ontwerpers in co-creatie met gebruikers en hun mantelzorgers.

  • Tijdens de eindpresentatie van Dementie in de openbare ruimte op 20 juni werd de Praatpaal uitgeprobeerd door de aanwezigen.

website

www.praatpaal-dementie.nl