Zorg

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie houdt zich al lange tijd bezig met het thema zorg. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit van de zorg- en leefomgeving door de inzet van ontwerpers. Op deze pagina vindt u de opgedane kennis uit ondersteunde projecten.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de speciale nieuwsbrief over zorg, die het fonds enkele keren per jaar verstuurd.

contact

Mail team Zorg via:
Nazanin Hedayati
of bel: +31 (0) 10 4361600

<
Zorg

Over Dementie in de openbare ruimte

team

04 april 2017

Op 4 april 2017 startten acht ontwerpers met een onderzoekstraject gericht op het verbeteren van de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de openbare ruimte voor mensen met dementie. Het ontwerpend onderzoek wordt op locatie uitgevoerd in de Rotterdamse wijken Ommoord en IJsselmonde, samen met mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het traject betreft een gezamenlijk initiatief van de gemeente Rotterdam en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Eén op de vijf ouderen krijgt te maken met een vorm van dementie. Naarmate het ziekteproces vordert kunnen zij steeds minder goed zelfstandig functioneren en worden zij in grotere mate afhankelijk van hulp en ondersteuning. Het wordt moeilijker zelfstandig naar buiten te gaan, waardoor mensen met dementie steeds meer activiteiten en zintuiglijke impressies moeten missen en hun (gevoel van) autonomie afneemt. Het beleid van de overheid is erop gericht dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Dit vraagt om nieuwe oplossingen in de directe woonomgeving van mensen met dementie.

Deelnemers aan dit onderzoek zijn:
Marc Andrews (social designer), Arzu Ayikgezmez (architect), Gerjanne van Gink (productontwerper), Anja Guinée (landschapsarchitect), Sanne Janssen (landschapsontwerper), Marlou de Jong (participatief ontwerper), Lotte van Laatum (productontwerper) en Anne van Abkoude (interieurarchitect).

Ontwerpen met de gebruiker
Door op locatie te werken kunnen kleinschalige interventies direct worden getest in de wijk, samen met de doelgroep. Het onderzoekstraject loopt tot en met juni 2017 en resulteert in een tentoonstelling in de openbare ruimte, waarbij mock-up ingrepen als route door de wijk te ervaren zijn.

Project Langer Thuis van Gemeente Rotterdam
Dit onderzoekstraject vindt plaats in het kader van het programma Langer Thuis van de gemeente Rotterdam, waarin zij samen met zorgverzekeraar Achmea en zorgaanbieders de komende jaren in twee wijken (Ommoord en Ijsselmonde) aan de slag gaan om de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie integraal vorm te geven.

Programma Zorgomgeving van het Stimuleringsfonds
De Open Oproep draagt bij aan de uitvoering van het programma Zorgomgeving, dat het Stimuleringsfonds uitvoert in opdracht van het ministerie van OCW. Doel van dit programma is het verbeteren van de zorgomgeving door de inzet van ontwerpers. Voor meer informatie bezoekt u de kennispagina Zorg.

De projectleiding van Dementie in de openbare ruimte is in handen van Muzus.

  • Kick-off bijeenkomst van Dementie in de Openbare Ruimte in april 2017