Zorg

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie houdt zich al lange tijd bezig met het thema zorg. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit van de zorg- en leefomgeving door de inzet van ontwerpers. Op deze pagina vindt u de opgedane kennis uit ondersteunde projecten.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de speciale nieuwsbrief over zorg, die het fonds enkele keren per jaar verstuurd.

contact

Mail team Zorg via:
Nazanin Hedayati
of bel: +31 (0) 10 4361600

<
Zorg

Verbetering van voetgangersstelsel en -paden | Anja Guinée

team

06 juli 2017

Angst om te vallen en om te verdwalen, belemmeren voor een deel van de ouderen het gebruik van de openbare ruimte. Landschapsarchitect Anja Guinée maakte samen met een buurtbewoner en zijn rollator diverse wandelingen door de wijk.

Juist door goed te kijken naar de ervaringen en behoeften van de gebruiker, legt Guinée een aantal ogenschijnlijk simpele, maar zeer essentiële knelpunten bloot in de openbare ruimte. Door onder andere privatisering en diverse verbouwingen zijn op -en afritjes bij oversteekplaatsen bijvoorbeeld inefficiënt geplaatst en houden wandelpaden soms plots op te bestaan. Ook sluiten de groene ruimtes in de wijk - soms privé, dan weer openbaar - niet goed op elkaar aan. Guinée doet een voorstel voor het verbeteren van de voetgangerspaden en het hoofdpadenstelstel door grote en kleine verbeteringen in te tekenen in de digitale kaart van Ommoord. Bovendien stelt ze twee hulpmiddelen in de openbare ruimte voor: bewegwijzering verwerkt in de betegeling van op- en afritjes en paaltjes die voetgangers kunnen markeren als herkenningspunt.

Beeld: Sofie van Greevenbroek

  • Anja Guinée in gesprek met een buurtbewoner om de prototypes te testen.

  • Doordat Anja Guinée meeloopt tijdens de dagelijkse wandeling van de bewoner ziet zij de obstakels waar hij tegenaan loopt.

  • Bewegwijzering, verwerkt in de stoeptegels, moet leiden tot een meer overzichtelijke omgeving voor ouderen.